//
you're reading...
estiu

TERRA BANYADA

Moltes persones, quan se’ls demana per una olor que els agradi, es decanten per l’olor a terra banyada. Un flaire que tots sabem distingir però, d’on ve aquesta fantàstica olor que es produeix quan l’aigua de pluja comença a banyar el terra?
Doncs la produeixen uns bacteris que es troben dins la majoria dels sòls i en la vegetació en descomposició, principalment l’anomenat Streptomyces coelicolor. Aquest bacteri és capaç de produir una substància química volàtil anomenada GEOSMINA que és la que fa aquest olor tan característic.
Fórmula química de la geosmina
Si cercam un poc més d’informació sobre aquesta substància trobarem que l’olor que produeix resulta ser vital per la supervivència d’alguns éssers vius, ja que són capaços de detectar-la i els condueix cap on trobaran aigua o la humitat requerida.
Emperó, en ser un alcohol no és desitjada la seva presència en la producció de vins pel fet, per exemple, d’enmascarar altres olors més apreciades.
Imatge de l’Streptomyces coelicolor
Per altra part el bacteris del gènere Streptomyces i relacionats són també molt importants per la producció d’antibiòtics i altres substàncies de gran utilitat en medicina. Actualment són nombrosos els estudis d’investigació que es realitzen amb aquests microorganismes.
Un cop més la natura ens deixa bocabadats…
Més info:
The earth’s perfume
El olor de la tierra y la sed de los camellos
Expression and mechanistic analysis of a germacradienol synthase from Streptomyces coelicolor implicated in geosmin biosynthesis
 
 
Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Fotografies d'aus cedides per Lupe Suárez

Arxiu

Anuncis
%d bloggers like this: